Bestill time

Tannlegeskrekk

Er du redd for tannlegen eller andre ting rundt tannbehandling? Gi oss beskjed! Du kan ringe oss, legge igjen en kommentar ved booking eller send oss en mail.

Tannlegeskrekk (odontofobi) er ganske vanlig og mange lider av det. Vi i Mint har erfaring og ønsker å hjelpe deg som har tannlegeskrekk. Vi legger stor vekt på å skape en god relasjon mellom deg som pasient og oss som behandler.

Hva er årsaken?

Det er mange årsaker til tannlegeskrekk eller følt ubehag rundt et tannlegebesøk. Den vanligste årsaken er negative erfaringer hos tannlegen i barne- og skoleårene. Slike erfaringer skyldes ofte to ting; Smerte og en følelse av manglende kontroll. Slike opplevelser kan være vanskelig å bearbeide.

I tillegg er det mange som er redd grunnet ulike «skrekkhistorier» rundt tannlegebesøk, selv om man nødvendigvis ikke har opplevd noe ubehagelig hos tannlegen selv.

Angst for tannlegen kan også følge med en generell angstlidelse. Dette forsterkes med lengre opphold fra tannlegebesøk.

Hvordan behandler vi tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk kan behandles, men det tar tid og krever godt samarbeid mellom behandler og pasient. Det er spesielt viktig at vi som behandlere får vite på forhånd at du lider av tannlegeskrekk. Dette kan føres opp som kommentar ved booking. Du kan også sende oss en mail eller ringe oss og forklare hva som trigger din engstelse. Vi vil alltid være imøtekommende og behjelpelig for din engstelse.

Det viktigste du gjør for din tannlegeskrekk er å bestille time og møte opp. Deretter kan behandler legge opp behandlingene til dine ønsker. Du bestemmer tempo, når ting skal utføres når, hvor raskt du ønsker å bli eksponert for nåler, samt hvor mye informasjon du ønsker rundt behandlingen. Tannlegen kan for eksempel forklare behandlingen på forhånd eller underveis og på den måten gi deg litt kontroll på hva som skjer.

Våre behandlere er trent og har opparbeidet oss erfaring på hva som kan hjelpe for å få gjennomført behandling. En gradvis tilvenning til behandling der du som pasient opplever kontroll over situasjonen kan være en effektiv metode for å behandle tannlegeskrekken. Behandlingen deles da opp i mindre deler, hvor hvert trinn skal beherskes før man går videre til neste. På den måten vil du som pasient oppleve kontroll og mestring og på sikt være i stand til å gjennomføre tannbehandlingen på vanlig måte. Vi kaller denne metoden for «Tell, show, do».

 Det er viktig for oss at du ikke opplever smerte under behandlingen. Vi setter derfor alltid bedøvelse svært skånsomt og har flere hjelpemidler som kan være med på å gi bedøvelse smertefritt.

Kontinuitet er viktig for pasienter med tannlegeskrekk. Vi anbefaler derfor jevnlig besøk hos tannlegen slik at angsten får mindre tid til å bygge seg opp mellom hvert besøk.

For noen kan stress-reduserende teknikker være effektivt før du ankommer klinikken, i venterommet og under behandlingen. Dette kan blant annet være pusteteknikker, beroligende musikk eller beroligende medikamenter .

Noen synes lyden av maskinene vi bruker er ubehagelig, dette er forståelig da de kan bråke litt. Ta med egen musikk eller ørepropper for å stenge lyden ute. I alle våre behandlingsrom er det musikkanlegg, og vi bytter gjerne musikk for at du kan høre på det som gjør deg mest avslappet.

I noen tilfeller har vi også mulighet til å kunne tilby narkose. Ta kontakt med oss for fortell oss hva vi kan gjøre for deg.