Bestill time

Fjerne visdomstenner?

Med evolusjonen og menneskets endring av matvaner har kjevene våre med tiden blitt mindre. Derfor har det også blitt dårligere plass til visdomstennene. Noen får alle fire, andre bare en eller to, mens en liten andel får ingen! Det finnes ingen regel på hva som er vanlig.

Det er vanlig at visdomstenner vokser frem fra mellom 17 års alder og frem til du er 22 år, men de kan også komme i senere alder. De vokser ut lengst bak i munnen. Hos noen kan visdomstennene bli værende i kjeven uten å komme frem, og da lar man dem være i fred. Man fjerner ikke et problem, som ikke er et problem!

De vanligste årsakene til at man fjerner visdomstenner er hvis de bryter frem og skaper problemer for nabotannen (lite plass), store hull eller at det blir betennelse rundt tannen, som kan skyldes at det er vanskelig for tannbørsten å komme frem.

Nettopp fjernet en visdomstann? Her er noen tips!

  • Vent ca. to til tre timer med å spise, skylle eller røyke. Deretter anbefales kald mat og drikke det første døgnet.
  • Det er normalt at det blør 1-2 dager etter inngrepet, og blodsmak i munnen kan forekomme.
  • Hold deg rolig det første døgnet, unngå aktivitet som gir høy puls da denne kan bidra til at det blør mer.
  • Unngå å pusse tennene i området de første dagene.
  • Bruk skyllevæske som er anbefalt fra din behandler.
  • Såret bruker tid på å gro, så vær tålmodig. Ved ømhet og smerte kan du bruke reseptfrie smertestillende medisiner. Er du usikker på hva du kan bruke? Ta kontakt så hjelper vi deg.
  • Ofte settes det suturer/sting etter at man har fjernet en tann. Normalt sett vil disse forsvinne av seg selv, men din behandler vil på etterkontrollen sjekke om noen må fjernes ca. en uke etter tanntrekkingen.
  • Opplever du at smertene blir verre eller hevelsen øker? Ta kontakt med oss. Det kan være skyldes en betennelse i kjevebeinet.

Vil du vite mer hva som skjer under en tanntrekking? Les mer om det her!

Relaterte artikler

Delbetaling med Svea

Noen ganger kan tannbehandlingene være store og kanskje har du…
Les mer

Hvorfor er tannhelse viktig?

Tannhelse er en viktig del av vår totale helse, og…
Les mer