Dersom du har et hull som går helt inn til tannens nerve (pulpa), eller får en skade eller betennelse som involverer tannens nerve slik at den dør – da må tannen rotfylles for å kunne bevares. Rotfylling er i enkelte tilfeller den eneste måten å redde en tann på.
Hvorfor rotfylling?
Det er ikke alltid man får symptomer på at nerven er død. Noen ganger oppdages betennelsen tilfeldig ved undersøkelse og røntgen.
Dersom man får symptomer vil det oftest oppleves i form av;
- Murrende verking
- Følsomhet for kulde og varme,
- Hevelse og ømhet.
- tannen føles «for stor» ved tygging.
- fargeforandringer
- Smerter som kun kan lindres med isvann
- Smerter som kommer uprovoserende
En betennelse er ofte svært smertefullt og smertene vil fortsette å komme tilbake til tross for bruk av antibiotika og smertestillende, så lenge man ikke rotfyller eller trekker tannen. Heldigvis er rotfylling et svært godt alternativ til å trekke tannen! Resultatet blir best jo tidligere tilstanden blir behandlet.
Hvordan gjennomføres en rotfylling?
En rotfylling kan gå over to eller tre besøk. Behandlingen begynner alltid ved at tannen bedøves. Deretter gjennomføres selve behandlingen gjennom følgende steg:
- Man starter med å bore seg inn til nerven (pulpakammeret) og finne rotkanalen(e). Deretter skiftes det til sterile instrumenter og tannen dekkes til med en gummiduk for å holde rotkanalene mest mulig sterilt.
- Kanalene renses for dødt vev og bakterier ved hjelp av ulike filer. I dag renses og utvides de fleste rotkanalene med maskinelle, roterende instrumenter på en rask og sikker måte.
- Tannlegen tar ofte røntgenbilder for å forsikre at man arbeider i rett lengde og bredde. I tillegg til røntgen har tannlegen også et måleinstrument som hele tiden gir beskjed om at man befinner seg i rett område.
- Kanalene skylles med bakteriedrepende og vevsvennlig skyllemiddel mellom skifte av hver fil.
- Til slutt tørrlegges kanalene og det legges et steril, bakteriedrepende og vevsvennlig fyllingsmateriale, som oftes ligger mellom 4-8 uker.
- Ved neste seanse fjernes den midlertidige fyllingen og tannlegen renser et steg videre før kanalen og tannen fylles permanent igjen og dekkes med midlertidig toppfylling.
Etter at rotfyllingen er ferdig, må tannen bygges opp igjen. I mange tilfeller vil en plastfylling være tilstrekkelig, men en rotfylt tann er noe svakere og mer utsatt for å knekke enn tenner med frisk nerve. Derfor kan det være mer gunstig å få satt på en tannkrone. Tannlegen vil gi deg svar på hva som vil være det beste i ditt tilfelle.
Vil jeg kjenne smerte under og etter rotfyllingen?
Det er en myte at det vondt å rotfylle. Tannlegen vil alltid tilby bedøvelse i form av moderne lokalbedøvelse i begynnelsen av behandlingen. Mennesker har ulik smerteterskel og skulle det likevel kjennes antydning til smerte er det viktig at man sier ifra straks, slik at tannlegen kan fylle på med bedøvelse. Dersom tannen er for sensitiv, kan det oftest være greit at tannlegen avbryter behandlingen og gir ny time til tannen har roet seg ned.
Etter rotfylling kan det være at tann og tannkjøtt føles noe ømt i noen uker, men det er forbigående og helt normalt, og smertene kan dempes med smertestillende tabletter ved behov. Dersom smertene vedvarer over flere dager, eller det oppstår en hevelse i området, bør du ta kontakt med tannlegen.
Som oftest vil tannen etter en tid kunne kjennes og se ut som den originale tannen. Nerven i tannen er fjernet, og tannen er i prinsippet følelsesløs etter en rotfylling.
Hvor lenge varer en rotfylling?
En rotfylling er alltid et siste forsøk på å redde tannen fremfor å trekke den. De fleste tenner kan rotfylles med gode resultater. Våre tannlege vil alltid vurdere om tannen kan rotfylles av en allmentannlege eller en spesialist. I sistnevnte tilfelle henviser vi deg til en samarbeidspartner. Til tross for at tannlegen har god kompetanse i faget så kan det likevel oppstå komplikasjoner som ikke alltid kan forutsees eller oppdages underveis i behandlingen De mest vanlige komplikasjonene er:
- Mistet toppfylling som gjør at bakterier siver inn i kanalene igjen.
- Ekstra rotkanaler som ikke lot seg oppdage i forkant eller underveis i behandlingen.
- Sprekkdannelser i roten hvor det er bakterier som ikke lar seg renses bort.
En rotfylt tann blir mer porøs og tåler press og trykk mindre enn en frisk tann. Derfor er sjansen for fraktur av rotfylte tenner større. Det anbefales derfor å styrke tannen med en tannkrone. Da bedres prognosen ytterligere.
Hva koster en rotfylling?
Rotfylling er tidkrevende og innebærer en del utstyr for å kunne gjennomføres. Kostnaden på behandlingen avhenger av hvor mange kanaler tannen har. Mint har valgt å dele rotfylling i tre prisklasser etter antall kanaler:
En kanal (fortann) | 3990,- |
To kanaler (premolar) | 4990,- |
Tre eller flere kanaler (molar/jeksel) | 5990,- |
Mint er opptatt av å tilby kvalitetsikker tannbehandling til en fast og fornuftig pris. Rotfylling hos Mint inkluderer:
- Lokalbedøvelse
- nødvendig røntgenopptak
- Rotfyllingsmateriale og hygieneartikler
- Midlertidig toppfylling.
Det vil derfor ikke komme noen ekstra overraskelser i form av hygienetillegg eller lignende.
Prisen du ser – er prisen du betaler!
Det gis muntlig og skriftlig informasjon dersom videre nødvendig tannbehandling overstiger en kostnad på 5000 kr.